Histodian

Groen, glas en water
Historisch Midden-Delfland en Westland

1 dag | Prijs op aanvraag

 

Westland en Midden-Delfland: groen(t)e tuin van de Randstad

Wie Westland zegt, denkt aan glastuinbouw. Veel minder bekend is echter dat de gespecialiseerde tuinbouw al eeuwenlang bepalend is voor de regio ten zuiden van Den Haag. Al in de veertiende eeuw was er in dit deel van Zuid-Holland gespecialiseerde tuinbouw.  De grond in het Westland bleek door de unieke samenstelling van zand en klei uitermate geschikt voor het verbouwen van landbouwproducten als aardappelen en asperges. En in de daarop volgende eeuwen werd de vraag gestimuleerd door de gunstige ligging en de aanwezigheid van goede waterverbindingen naar de omringende steden.

Sinds 1850 verbouwt men groenten en fruit onder glas. Zo werden komkommers gekweekt onder platglas en druiven in simpele staande kassen die aan één kant tegen een muur leunden.  Rond 1900 ontstonden de eerste druivenkassen die helemaal van glas waren en werden de kassen voor het eerst verwarmd.  Tegenwoordig telt het Westland de grootste concentratie glastuinbouw ter wereld. Een sector die zijn roem voor een groot deel te danken heeft aan de druiventeelt. Deze excursie laat u zien hoe dat begon.

De excursie begint in Midden-Delfland, in het schilderachtige dorp ’t Woudt.  Dit middeleeuwse dorpje telt slechts zo’n 35 inwoners en bestaat uit niet meer dan een laatgotisch kerkje met pastorie en kosterswoning, een paar boerderijen, enkele huizen en een herberg. Een sfeervol begin van een interessante en smaakvolle dag! 

 Druivenkas

 

Excursie met boottocht en proeverij

Na ontvangst met koffie en lekkers krijgt u een rondleiding in het middeleeuwse kerkje van 't Woudt. Daarna vertrekt u naar een nabijgelegen historische druivenkwekerij waar u ontvangen wordt door de bevlogen eigenaars. Naast een heerlijk glaasje druivensap krijgt u een uitgebreide rondleiding en vertellen zij u over het familiebedrijf en de geschiedenis van de druiventeelt in Nederland. De uitgebreide lunch met biologische streekproducten wordt geserveerd in de sfeervolle authentieke druivenserre.

Na de lunch stapt u op de boot, waarna de schipper u meeneemt voor een ontspannen boottocht door het Westland en Midden-Delfland. Hij vertelt u alles over de geschiedenis van de regio, terwijl u intussen geniet van een heerlijke druivenproeverij. Probeer zelf uit welke druif u het lekkerst vindt! Na afloop van de boottocht kunt u uw favoriete druiven kopen in het winkeltje van de kwekerij. Het einde van de boottocht is tevens het einde van de excursie. 

 Druivenproeverij uitlsluitend beschikbaar in oogsttijd (ca. half augustus tot eind oktober)

Druivenstruik

Groepsarrangement 'Groen, glas en water'

 

Datum:                               Arrangement mogelijk in oogsttijd (ca. half aug - eind okt.)

Min. aantal deelnemers        In overleg

Max. aantal deelnemers:      In overleg 

 

Midden Delfland

Nieuws

01-08-2017 | Nieuw adres

Wij zijn verhuisd! Voortaan vindt u ons in het pittoreske dorpje Langbroek (gem. Wijk bij Duurstede). ... Lees meer »

11-08-2016 | Nieuw mobiel telefoonnummer

Met ingang van 15 augustus 2016 zijn wij bereikbaar op een nieuw mobiel telefoonnummer: 06-441 772 80. ... Lees meer »

21-09-2015 | Nieuwe excursie: Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Biesbosch

Nieuw in ons aanbod: drie dagen genieten van rust, ruimte en cultuurhistorie langs de Nieuwe Hollandse ... Lees meer »