Histodian

Het andere Rotterdam
Hstorische wandeling door het Oude Noorden

1 dag | Prijs op aanvraag

 

Dagexcursie naar het Oude Noorden in Rotterdam

Rotterdam timmert hard aan de weg als hippe moderne stad aan de Maas. Maar de stad heeft meer te bieden dan de Markthal, de Erasmusbrug en de Koopgoot. Buiten het centrum proeft u de sfeer van het historische Rotterdam, dat onaangetast is gebleven tijdens het bombardement van 1940. Deze dagexcursie neemt u mee naar het oude Rotterdam, net buiten het centrum: het Oude Noorden.

 

Van polder naar arbeiderswijk

Het Oude Noorden herbergt honderden jaren geschiedenis. In de achttiende eeuw lag ten noorden van de Schie -  langs de Bergweg – de Blommerdijkse polder. Er was bedrijvigheid langs de Rotte en er stonden deftige koopmanshuizen, waarvan er nog drie bewaard zijn. De eerste grootschalige woningbouw dateert uit de tweede helft van negentiende eeuw, toen stadsarchitect Nicolaas Rose het Singelplan ontwierp, met de Noordsingel en de Crooswijksesingel als belangrijk onderdeel. Het Oude Noorden was een typische arbeiderswijk die bestemd was om de overvolle binnenstad van Rotterdam te ontlasten. De Noordsingelgevangenis lag oorspronkelijk buiten de bebouwde kom van Rotterdam, maar werd al snel omringd door woningbouw.  De meeste woningen waren bestemd voor de snel groeiende arbeidersbevolking, de duurdere huizen kwamen aan de singels. De wijk ontwikkelde zich in sneltreinvaart en kent inmiddels een mengelmoes aan bouwstijlen. 

 

Gevangenis aan de Noordsingel

Uw stadsgids laat u de verborgen verrassingen zien van het Oude Noorden. U ziet details die verhalen over vroeger vertellen, zoals een hofje, het Heilige Geesthuis en het Geldelooze Pad. U ziet de Noordsingelgevangenis, ontworpen in 1864 door de belangrijkste negentiende-eeuwse gevangenisarchitect Allard C. Pierson. Het stervormige complex telde vier cellenvleugels en een administratievleugel. Vanuit de centrale negenkantige kern waren in totaal 340 cellen te overzien.  Er waren op het terrein een ziekenafdeling en een kapel ondergebracht, de eerste ‘bajeskerk' in Nederland. In 2012 is de gevangenis buiten gebruik gesteld. Sindsdien wordt het complex herontwikkeld voor woningbouw, groene ruimte en als evenementenlocatie.

Gevangenis Noordsingel luchtfoto

Nostalgie in een voor-tussen-achter

Na de lunch brengt u een bezoek aan de Museumwoning Jacob Catsstraat.  Deze museumwoning bestaat eigenlijk uit twee verschillende woningen, die een indruk geven van de woonomstandigheden in de perioden 1930-1940 en 1950-1960. De vooroorlogse alkoofwoning (in de volksmond ‘voor-tussen-achter’ genoemd) en de naoorlogse woning uit de wederopbouwperiode geven een kijkje in de geschiedenis van het wonen en vormen voor velen ongetwijfeld een feest van herkenning. Een dagje historisch Rotterdam vol nostalgie!

Museumwoning Jacob Catsstraat

 

  •           Groepsarrangement, maatwerk mogelijk
  •           Data op aanvraag

Historische stadswandeling door het Oude Noorden

 

De dag start met koffie en lekkers in in  de Hofbogen onder het voormalige Station Hofplein. Inmiddels is dit geen station meer maar een moderne verzameling van hippe horecazaken en kleine bedrijven. Daarna neemt uw stadsgids u mee langs bekende en minder bekende historische pareltjes in het Oude Noorden, waaronder de Noordsingelgevangenis. Voor de heerlijke biologische lunch gaat we naar het oudste woonhuis van de wijk, een van de drie overgebleven achttiende-eeuwse koopmanshuizen aan de Rotte. Dit huis wordt privé-bewoond en de gastvrouw laat u met trots de geschiedenis van haar woning zien.  ’s Middags vervolgt u de stadswandeling en brengt u een bezoek aan de Museumwoning Jacob Catsstraat. 

 

Hofplein Hofbogen Rotterdam

Voor het comfort van de groep is de maximale groepsgrootte 20 personen.

 

 

Groepsexcursie het Oude Noorden van Rotterdam                 

 

Datum:                                     Gehele jaar door mogelijk.

 

Prijs:                                         Op aanvraag

 

Vervoer:                                    Eigen vervoer

 

Maximum aantal deelnemers:      20

 

Nieuws

01-08-2017 | Nieuw adres

Wij zijn verhuisd! Voortaan vindt u ons in het pittoreske dorpje Langbroek (gem. Wijk bij Duurstede). ... Lees meer »

11-08-2016 | Nieuw mobiel telefoonnummer

Met ingang van 15 augustus 2016 zijn wij bereikbaar op een nieuw mobiel telefoonnummer: 06-441 772 80. ... Lees meer »

21-09-2015 | Nieuwe excursie: Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Biesbosch

Nieuw in ons aanbod: drie dagen genieten van rust, ruimte en cultuurhistorie langs de Nieuwe Hollandse ... Lees meer »