Histodian

Het Huys ten Donck
Unieke buitenplaats bij Rotterdam

1 dag | Op aanvraag

 

Verborgen juweel nabij Rotterdam: het Huys ten Donck

 

Een van de weinige nog oorspronkelijke buitenplaatsen van Nederland

Het Huys ten Donck is een buitenplaats uit 1746, gebouwd door Otto Goeninx van Zoelen. Deze toenmalige burgemeester van Rotterdam was tevens bewindhebber bij de VOC. Het huis was bedoeld als buitenverblijf voor de welgestelde familie, die woonde in Rotterdam, en als representatieve ontmoetingsplaats voor haar zakelijke relaties. Het huis moest tot de verbeelding spreken, kon gasten ontvangen in alle benodigde pracht en praal, en bood de kinderen de kans om in een gezonde omgeving buiten te spelen. Ooit aangelegd als een oase midden in de polder, is de buitenplaats vandaag de dag een groene oase te midden van de verstedelijking, op slechts vijftien minuten van het centrum van Rotterdam.

 

Buitenplaats vol familiegeschiedenis

Met een geschiedenis van negen generaties Groeninx van Zoelen, is een wandeling door Het Huys ten Donck een wandeling door de vaderlandse geschiedenis. Het huis staat vol herinneringen aan de verschillende posities die familieleden hadden in stadsbesturen, bij de VOC, aan het hof, als gezanten in het buitenland en in de Tweede Wereldoorlog. Dankzij de eeuwenlange verbinding met de familie Groeninx van Zoelen, is de persoonlijke, warme sfeer op Het Huys ten Donck nog steeds voelbaar. Talloze gasten uit binnen- en buitenland waren ooit te gast op deze oer-Hollandse buitenplaats. Hun ervaringen zijn nog steeds na te lezen, want het eerste bewaarde gastenboek stamt uit 1765.  

Het Huys ten Donck wordt nog steeds bewoond door de familie. Het prachtige omliggende park is aangelegd in Engelse stijl en is één van de oudste landschapsparken van ons land. Dit zogeheten Donckse Bos,  samen met de omliggende terreinen waaronder het natuurgebied de Donckse Grienden en het Donckse Haventje, maken de buitenplaats een bijzondere plek vol rust en groen, midden in de drukke Randstad. 

Het Huys ten Donck is slechts beperkt toegankelijk voor publiek. Deze excursie neemt u niet alleen mee naar een unieke buitenplaats, maar ook naar ruim tweehonderdvijftig jaar familiegeschiedenis Groeninx van Zoelen.

 Huis ten Donck Ridderkerk

 

 

Rondleiding en lunch in sfeervolle ambiance

 

U wordt ontvangen met koffie en thee en iets lekkers. U krijgt een uitgebreide rondleiding door het huis, waarin u meer te horen krijgt over Het Huys ten Donck en zijn geschiedenis. In ieder vertrek proeft u de verbondenheid van het huis met de familie Groeninx van Zoelen door de eeuwen heen. Na afloop van de rondleiding heeft u ruim de tijd om de sfeer van de buitenplaats op u in te laten werken, want de lunch wordt geserveerd in de sfeervolle eetzaal.  Waan uzelf in de weelde van dit prachtige huis! Na de lunch kunt u op eigen gelegenheid rondwandelen in het omliggende park. 

 

Het Huys ten Donck

Groepexcursie 'Het Huys ten Donck'

 

Datum:                               Gehele jaar door mogelijk

Min. aantal deelnemers        20

Max. aantal deelnemers:      30 

 

Nieuws

01-08-2017 | Nieuw adres

Wij zijn verhuisd! Voortaan vindt u ons in het pittoreske dorpje Langbroek (gem. Wijk bij Duurstede). ... Lees meer »

11-08-2016 | Nieuw mobiel telefoonnummer

Met ingang van 15 augustus 2016 zijn wij bereikbaar op een nieuw mobiel telefoonnummer: 06-441 772 80. ... Lees meer »

21-09-2015 | Nieuwe excursie: Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Biesbosch

Nieuw in ons aanbod: drie dagen genieten van rust, ruimte en cultuurhistorie langs de Nieuwe Hollandse ... Lees meer »