Histodian

Nieuwe Hollandse Waterlinie
Op ontdekkingstocht door de Biesbosch, langs forten en vestingsteden

3 dagen | Prijs op aanvraag

 

Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Biesbosch

Drie dagen genieten van rust, ruimte en cultuurhistorie in het dunst bevolkte gebied van Nederland en toch vlak bij de drukke Randstad. Op de grens van Zuid-Holland, Gelderland en Noord-Brabant vindt u het allemaal: velden, bossen, rivieren, vestingsteden en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. En de Waterlinie beleeft u in optima forma, want u geniet van een heerlijk diner en een luxe overnachting in een echt fort.  Welkom in het Land van Altena!

 Kanon Woudrichem en Slot Loevestein

 

Nieuwe Hollandse Waterlinie: forten, vestingsteden en kastelen

In het Land van Altena ontdekt u het zuidelijk deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze werd tweehonderd jaar geleden aangelegd om het westen van Nederland in oorlogstijd te beschermen. Bij oorlogsdreiging werden via een ingenieus systeem van sluizen, dijken en kanalen van Muiden tot aan de Biesbosch stroken polderland onder water gezet. Op strategische posities stuitte de vijand op forten en vestingsteden. Met de komst van vliegtuigen verloor de Waterlinie zijn functie. Tegenwoordig is de Nieuwe Hollandse Waterlinie een prachtige groen gebied, het grootste rijksmonument van Nederland en genomineerd als UNESCO Werelderfgoed. Tijdens de excursie bezoekt u twee verschillende forten. U krijgt een rondleiding op het middeleeuwse Slot Loevestein en maakt een stadswandeling door het sfeervolle vestingstadje Woudrichem.

Woudrichem

 

Bevers zoeken in de Biesbosch

U bent er waarschijnlijk al zo vaak langsgereden – onderweg naar Rotterdam, Dordrecht of Breda – zonder dat u besefte dat u een  bijzonder natuurgebied passeerde: Nationaal Park De Biesbosch, een groot zoetwatergetijdengebied met kreken en verwilderde wilgenbossen. Een prachtig natuur- en recreatiegebied met als meest beroemde bewoner de bever. Het gebied bestaat grotendeels uit water en nat land, dus het leent zich vooral om te ontdekken per boot. Tijdens deze excursie verkent u de Biesbosch per fluisterboot onder leiding van een gids.

Biesbosch boottocht

 

Fietsen in alle rust en ruimte

Het Land van Altena leent zich uitstekend voor een verkenning per (elektrische) fiets. Wij bieden u diverse routes, met mogelijkheden voor pauzes met koffie en lunch onderweg. En na de fietstocht kunt u uitblazen bij een heerlijk diner met streekgerechten.

 

Fort Altena

 

  • Twee- of driedaagse excursie, maatwerk mogelijk
  • Data op aanvraag
  • Excursie mogelijk voor kleine groepen (vanaf 4 personen)
  • Geschikt voor families. Familiekamers en slaapzalen voor (klein-)kinderen beschikbaar.

Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Biesbosch

Dag 1:  Boottocht door de Biesbosch

U start het programma met een privéboottocht door de Brabantse Biesbosch (optioneel: biologische lunch aan boord). Een Biesbosch-gids neemt u mee op een zalmschouw, ook wel drijver of drijverschuit genoemd. Dit bootje werd voeger gebruik om - drijvend met de stroom mee - de stroomopwaarts zwemmende trekvis te vangen. U geniet van het prachtige natuurgebied dat mede is ontstaan door de Sint Elizabethsvloed in 1421. Na een fluisterstille tocht over het water maakt u een wandeling over de dijk van een natuurpolder of door een oude griend (wilgenakker). De zalmschouw biedt plaats aan maximaal 6 personen. Is uw groep groter? Geen probleem, er zijn ook boten voor grotere gezelschappen. U overnacht in Fort Bakkerskil, een van de forten van de Hollandse Waterlinie en gebouwd tussen 1877 en 1880. Verscholen in het groene landschap  is deze sfeervolle Bed & Breakfast een grote verrassing waar u heerlijk comfortabel kunt overnachten.

Suite Fort Bakkerskil

Dag 2: Vestingstad Woudrichem en Slot Loevestein

Na het ontbijt gaat u naar Woudrichem voor een stadswandeling. Tot aan het begin van de twintigste eeuw leefden de inwoners van deze middeleeuwse stad vooral van de visserij. De onzekerheid en armoede van het vissersbestaan waren de reden dat Woudrichem zo authentiek is gebleven: het geld ontbrak om oude huizen te slopen en nieuwe te bouwen. Na de lunch vaart u vanuit Woudrichem met de boot naar Slot Loevestein. De geschiedenis van dit kasteel beslaat zo’n 650 jaar en is in te delen in drie periodes: middeleeuwen, staatsgevangenis en Hollandse Waterlinie. De meest markante periode is ongetwijfeld de periode als staatsgevangenis, dankzij de spectaculaire ontsnapping in de boekenkist van Hugo de Groot.

 Woudrichem

Dag 3: Fietsen langs forten en velden

U verkent deze dag het gebied per (elektrische) fiets. Wij hebben diverse fietsroutes voor u beschikbaar. Onderweg zijn er prachtige plekjes om uit te rusten bij een bakje koffie, een lunch of high tea. Geen fietsweer of liever minder actief? Neem dan de boot naar Gorinchem aan de overzijde van de Merwede. Een gezellige vestingstad met prachtige vestingwallen en een sfeervol historisch centrum. ’s Avonds dineert u het restaurant van Fort Altena. Dit grote fort uit 1847 vormt een prachtig rustpunt voor alle wandelaars en fietser in het gebied en is tevens een feest- en vergaderlocatie. Natuurlijk krijgt u een tour door het fort. Kijk vooral ook in de Liniewinkel!

 

Slot Loevestein per fiets

Groepsarrangement “Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Biesbosch”

 

 

Datum:                                     Gehele jaar door mogelijk

Prijs:                                         Op aanvraag

Minimum aantal deelnemers:       4

 

Biesbosch

 

Nieuws

01-08-2017 | Nieuw adres

Wij zijn verhuisd! Voortaan vindt u ons in het pittoreske dorpje Langbroek (gem. Wijk bij Duurstede). ... Lees meer »

11-08-2016 | Nieuw mobiel telefoonnummer

Met ingang van 15 augustus 2016 zijn wij bereikbaar op een nieuw mobiel telefoonnummer: 06-441 772 80. ... Lees meer »

21-09-2015 | Nieuwe excursie: Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Biesbosch

Nieuw in ons aanbod: drie dagen genieten van rust, ruimte en cultuurhistorie langs de Nieuwe Hollandse ... Lees meer »