Histodian

Oude Hollandse Waterlinie
Fort Wierickerschans

1 dag | Prijs op aanvraag

 

Parel van de Oude Hollandse Waterlinie: Fort Wierickerschans

Verscholen aan de Oude Rijn, midden in het Groene Hart, ligt het rijksmonumentale Fort Wierickerschans. Het is een uniek en relatief gaaf restant van de Oude Hollandse Waterlinie. Fort Wierickerschans is in 1673 gebouwd als versterking van de Oude Hollandse waterlinie. Nadat in de 19e eeuw de waterlinie meer naar het oosten werd verlegd, kreeg het fort de functie van kruit- en munitiedepot. In de tweede helft van de 20e eeuw verloor Fort Wierickerschans zijn militaire functie.

U krijgt een uitgebreide rondleiding over dit prachtige stukje historie.  Na een heerlijke lunch in het restaurant op het fort varen we met een fluisterboot over de Enkele Wiericke en Dubbele Wiericke. Via deze twee veertiende-eeuwse afwateringskanalen kon in vroeger tijden het poldergebied tussen de Oude Rijn en de Hollandse IJssel volledig onder water gezet worden als verdediging tegen de vijand uit het oosten. We nemen u mee door dit prachtige gebied en vertellen u ondertussen over het ontstaan van het gebied, over de bewoners en over de smokkelroute die hier in vroegere tijden in gebruik was.

 Oude Hollandse Waterlinie FORT WIERICKERSCHANS

 

Oude Hollandse Waterlinie en Fort Wierickerschans 

Na ontvangst met koffie of thee met iets lekkers krijgt u een uitgebreide rondleiding over Fort Wierickerschans. Voordat u aanschuift voor de lunch heeft u tijd om op uw gemak en op eigen gelegenheid het fort verder te verkennen. Echt een aanrader, want het is prachtig! Na de lunch stappen we met de groep in een fluisterbootje om via het kanaal de Enkele Wiericke de omgeving van het fort te bekijken. Een unieke ervaring, omdat dit de enige boot is waarvoor het Hoogheemraadschap toestemming heeft gegeven om hier te varen. En bovendien bijzonder, omdat deze (nu electrische) boot voorheen dienst deed als trekschuit. De boottocht voert door het gebied dat in vroeger tijden onder water werd gezet om de vijand op afstand te houden. Om vier uur zijn we weer terug bij het fort en eindigt het programma.                     

 

Programma inclusief

  • Ontvangst met koffie/thee en iets lekkers
  • Rondleiding
  • Vrije tijd
  • Lunch
  • Rondvaart met fluisterboot en schipper

Groepsarrangement 'Oude Hollandse Waterlinie'

 

Datum:                               Gehele jaar door mogelijk

Min. aantal deelnemers        In overleg

Max. aantal deelnemers:      In overleg 

Prijs:                                  Op aanvraag

Nieuws

01-08-2017 | Nieuw adres

Wij zijn verhuisd! Voortaan vindt u ons in het pittoreske dorpje Langbroek (gem. Wijk bij Duurstede). ... Lees meer »

11-08-2016 | Nieuw mobiel telefoonnummer

Met ingang van 15 augustus 2016 zijn wij bereikbaar op een nieuw mobiel telefoonnummer: 06-441 772 80. ... Lees meer »

21-09-2015 | Nieuwe excursie: Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Biesbosch

Nieuw in ons aanbod: drie dagen genieten van rust, ruimte en cultuurhistorie langs de Nieuwe Hollandse ... Lees meer »