Histodian

Romeinen in Nederland
Varen en fietsen langs de Romeinse Limes

3 dagen | Prijs op aanvraag

 

Romeinen in Nederland: varen en fietsen langs de Romeinse Limes

Tweeduizend jaar geleden bevond het huidige Woerden zich op de noordgrens van het Romeinse Rijk, de Romeinse Limes. Deze grens werd in ons land bepaald door de rivier de Oude Rijn. Om de Limes te beschermen, werden tussen het huidige Katwijk en Xanten in Duitsland talloze militaire  forten en versterkingen gebouwd. Ook in Woerden werd een Romeins fort aangelegd, het Castellum Laurium. De plaatsnaam Laurium is nog altijd terug te vinden op de beroemde Tabula Peutingeriana of Peuteringerkaart, een middeleeuwse kopie van een laat-Romeinse wegenkaart.

De Romeinse geschiedenis van Woerden verloopt in grote lijnen hetzelfde als die van andere plaatsen langs de Limes. De laatste jaren hier diverse overblijfselen gevonden die de Romeinse aanwezigheid goed zichtbaar maken. Deze dagexcursie neemt u mee naar het Romeinse verleden door de Hollandse polder – met een heus Romeins schip en per fiets.

 Peutinger kaart

Op zoek naar de Romeinen in de polder

De excursie start in het Stadsmuseum Woerden. U vaart over de Oude Rijn in een replica van een Romeins schip. Natuurlijk mag een heerlijke Romeinse lunch niet ontbreken. Na de lunch maakt u een fietstocht door het Hollandse polderlandschap rondom Woerden. U krijgt een fietsrouteboekje mee en een interactieve app voor uw smartphone die u onderweg alles vertelt over de zichtbare én onzichtbare overblijfselen van de Romeinse geschiedenis. De route-app werkt zeer eenvoudig en is volledig offline te gebruiken. U heeft dus geen bijkomende belkosten of problemen met bereik.

Als alternatief voor de fietstocht (bijvoorbeeld bij slecht weer)  kunt ook kiezen voor een stadswandeling door Woerden. Een gids neemt u mee door de historische vesting, het drive-in museum en natuurlijk het indrukwekkende kasteel.

 

  •           Groepsarrangement, data op aanvraag
  •           Maatwerk mogelijk

 

Varen en fietsen langs Romeins Nederland in Woerden

Na ontvangst met koffie en thee en iets lekkers krijgt u een rondleiding door het Stadsmuseum Woerden. U krijgt uitleg over de voormalige Romeinse rijksgrens (de Limes) en over het Castellum Laurium. Vervolgens maakt u een boottocht met een replica van een Romeins schip over de buitensingels van Woerden. De kapitein vertelt u over het schip en over de geschiedenis van de sfeervolle vesting Woerden. U krijgt een heerlijke toepasselijke lunch, met originele Romeinse gerechten.

Na de lunch stapt u op de fiets voor fietstocht  langs de rivier de Oude Rijn en door het Hollandse Plassengebied. De route is ongeveer 47 km lang. Op een rustig tempo en met enkele pauzes bent u daarmee aan het eind van de middag weer terug in Woerden (kortere route is natuurlijk ook mogelijk). Via de route-app op uw smartphone hoort u alles over de Romeins geschiedenis in het groene Hollandse polderlandschap. De route-app is heel eenvoudig in gebruik en volledig offline te gebruiken. U heeft dus geen bijkomende belkosten of problemen met bereik. U krijgt er ook een routeboekje bij. Liever een stadwandeling dan fietsen? Met een stadsgids gaat u door de historische vesting, het drive-in museum en het indrukwekkende kasteel.

 Romeinse boot

Bij de excursie inbegrepen:

  • Koffie/thee met iets lekkers
  • Entree Stadsmuseum Woerden
  • Boottocht met Romeins schip
  • Uitgebreide Romeinse lunch
  • Interactieve fietsroute (boekje en zeer gebruiksvriendelijke app!) of stadswandeling onder leiding van een gids

 

Fietshuur (ook elektrische fietsen) ter plaatse mogelijk. 

Groepsexcursie 'Romeinen in Nederland'                   

 

Datum:                                     Op aanvraag

Prijs:                                        Op aanvraag 

Max. aantal deelnemers:            36 (dubbelarrangement met 72 ook mogelijk)

 

Romeinse helm

Nieuws

01-08-2017 | Nieuw adres

Wij zijn verhuisd! Voortaan vindt u ons in het pittoreske dorpje Langbroek (gem. Wijk bij Duurstede). ... Lees meer »

11-08-2016 | Nieuw mobiel telefoonnummer

Met ingang van 15 augustus 2016 zijn wij bereikbaar op een nieuw mobiel telefoonnummer: 06-441 772 80. ... Lees meer »

21-09-2015 | Nieuwe excursie: Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Biesbosch

Nieuw in ons aanbod: drie dagen genieten van rust, ruimte en cultuurhistorie langs de Nieuwe Hollandse ... Lees meer »