Histodian

Slot Zuylen en Fort De Bilt
Bezoek een kasteel en Nieuwe Hollandse Waterlinie in een dag

1 dag | Prijs op aanvraag

 

Excursie naar middeleeuws kasteel en de Nieuwe Hollandse Waterlinie

 

Rondleiding en lunchen op middeleeuws Slot Zuylen

Slot Zuylen is een prachtig middeleeuws kasteel aan de Vecht in Oud-Zuilen, net buiten Utrecht. De oudste delen dateren uit 1250. In de loop der eeuwen is het slot diverse keren verbouwd. Tijdens de laatste grote verbouwing was in 1752 kreeg het slot zijn huidige U-vorm. Diederik Jacob van Tuyll van Serooskerken gaf de architect Jacob Marot opdracht tot een ingrijpende verbouwing. Volgens de mode van zijn tijd moest het middeleeuwse kasteel een buitenverblijf in Franse stijl worden. Wie nu Slot Zuylen bezoekt waant zich in de 18e eeuw. Tot 1951 bleef het slot bewoond door de familie Van Tuyll van Serooskerken. De laatste bewoners brachten het slot, de tuin en veel van de inboedel onder in de Stichting Slot Zuylen. Sindsdien is het opengesteld als museum.

 

Belle van Zuylen

De bekendste bewoner was de schrijfster Belle van Zuylen. Geboren in 1740 als Isabelle Agneta Elisabeth van Tuyll, woonde zij tot haar 31e jaar in Slot Zuylen. Belle had een uitzonderlijk brede belangstelling en hield zich naast schrijven, studeren en filosoferen ook bezig met tekenen, componeren en tuinieren. Haar verlichte ideeën botsten vaak met de traditionele opvattingen van haar familie en stand. Na haar huwelijk in 1771 vertrok Belle naar Zwitserland waar zij het merendeel van haar oeuvre tot stand bracht. In 2004 werd Belle van Zuylen uitgeroepen tot grootste Utrechter aller tijden en in 2005 werd haar 200e sterfjaar uitgebreid herdacht.

Belle van Zuylen

Fort De Bilt

Fort De Bilt werd gebouwd in 1816-1819 als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het fort moest de oostzijde van Utrecht beschermen. Rond 1930 werd een belangrijke verkeersader voor de stad dwars door het fort getrokken. Daardoor werd het fort met de bomvrije kazerne in tweeën gedeeld en moesten enkele gebouwen worden afgebroken. Tijdens WO II werden op het fort verzetsstrijders gefusilleerd. Na de oorlog was de zuidzijde van het fort een interneringskamp voor NSB-ers. In 1997 kocht de gemeente Utrecht het fort van het Rijk. De Stichting Vredeseducatie ontvangt in het Herinneringscentrum voor de Toekomst sinds 1998 duizenden basisscholieren. Jaarlijks vindt bij het monument op de ‘bloedbaan’ de herdenking plaats van de hier omgekomen verzetsstrijders.

 Fort De Bilt

Bezoek en lunch bij Slot Zuylen

Na ontvangst met koffie of thee met iets lekkers krijgt u een rondleiding door het kasteel. De gidsen vertellen het verhaal van het kasteel en zijn bewoners, met speciale aandacht voor de bekendste bewoner, Belle van Zuylen. U kunt zelf nog een wandeling maken door de tuin.  Na een heerlijke lunch in het Koetshuis rijdt u met eigen vervoer in circa 20 minuten naar Fort De Bilt.

 

Rondleiding op Fort De Bilt

Fort De Bilt is een van de kleinere forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Utrecht. Het Fort is goed begaanbaar, heeft bankjes om uit te rusten en een deel van de rondleiding is binnen. Het programma is daarom ook zeer geschikt voor mensen die minder goed ter been zijn. 

 

Fort De Bilt

Datum:                                     Excursie gehele jaar door mogelijk (ook bij slecht weer!)

 

Prijs:                                         Op aanvraag

 

Max. aantal deelnemers:            N.v.t.

Nieuws

01-08-2017 | Nieuw adres

Wij zijn verhuisd! Voortaan vindt u ons in het pittoreske dorpje Langbroek (gem. Wijk bij Duurstede). ... Lees meer »

11-08-2016 | Nieuw mobiel telefoonnummer

Met ingang van 15 augustus 2016 zijn wij bereikbaar op een nieuw mobiel telefoonnummer: 06-441 772 80. ... Lees meer »

21-09-2015 | Nieuwe excursie: Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Biesbosch

Nieuw in ons aanbod: drie dagen genieten van rust, ruimte en cultuurhistorie langs de Nieuwe Hollandse ... Lees meer »