Histodian

Slot Zuylen met priv├ęconcert
Rondleiding en concert in prachtig kasteel

1 dag | Prijs op aanvraag

 

Dagexcursie met concert op Slot Zuylen

 

Middeleeuws kasteel nabij Utrecht

Slot Zuylen is een prachtig middeleeuws kasteel aan de Vecht in Oud-Zuilen, net buiten Utrecht. De oudste delen dateren uit 1250. In de loop der eeuwen is het slot diverse keren verbouwd. Tijdens de laatste grote verbouwing was in 1752 kreeg het slot zijn huidige U-vorm. Diederik Jacob van Tuyll van Serooskerken gaf de architect Jacob Marot opdracht tot een ingrijpende verbouwing. Volgens de mode van zijn tijd moest het middeleeuwse kasteel een buitenverblijf in Franse stijl worden. Wie nu Slot Zuylen bezoekt waant zich in de 18e eeuw. Tot 1951 bleef het slot bewoond door de familie Van Tuyll van Serooskerken. De laatste bewoners brachten het slot, de tuin en veel van de inboedel onder in de Stichting Slot Zuylen. Sindsdien is het opengesteld als museum.

 

Belle van Zuylen

De bekendste bewoner was de schrijfster Belle van Zuylen. Geboren in 1740 als Isabelle Agneta Elisabeth van Tuyll, woonde zij tot haar 31e jaar in Slot Zuylen. Belle had een uitzonderlijk brede belangstelling en hield zich naast schrijven, studeren en filosoferen ook bezig met tekenen, componeren en tuinieren. Haar verlichte ideeën botsten vaak met de traditionele opvattingen van haar familie en stand. Na haar huwelijk in 1771 vertrok Belle naar Zwitserland waar zij het merendeel van haar oeuvre tot stand bracht. In 2004 werd Belle van Zuylen uitgeroepen tot grootste Utrechter aller tijden en in 2005 werd haar 200e sterfjaar uitgebreid herdacht.

 Belle van Zuylen

 

Privéconcert

Het middagdeel van deze excursie is opgesteld in samenwerking met het Nederlands Muziekinstrumenten Fonds (NMF). Deze stichting heeft als doel om (soms kostbare historische) muziekinstrumenten te behouden voor het nageslacht en deze ook te laten bespelen. Jong talent, conservatoriumstudenten en topsolisten die dure instrumenten nodig hebben krijgen deze in bruikleen van het NMF. In een prachtige zaal op Slot Zuylen woont u een optreden bij van één of twee musici die een instrument bespelen van het NMF. U geniet van een prachtig concert, de musicus doet podiumervaring op en vertelt u over de geschiedenis van zijn instrument en over het NMF.

 

  • Groepsarrangement, data op aanvraag
  • Maatwerk mogelijk
  • Programma geschikt voor alle weersomstandigheden

 

Dagexcursie met concert op Slot Zuylen

 

Rondleiding Slot Zuylen

Na ontvangst met koffie of thee met iets lekkers krijgt u een rondleiding door het kasteel. De gidsen vertellen het verhaal van het kasteel en zijn bewoners, met speciale aandacht voor de bekendste bewoner, Belle van Zuylen. U kunt zelf nog een wandeling maken door de tuin.  Na een heerlijke lunch in het Koetshuis keert u terug naar het kasteel voor een privéconcert.

 

Privéconcert op het kasteel

Slot Zuylen vormt een prachtig en intiem decor voor een privéconcert. U kunt zelf bepalen naar welk soort concert uw voorkeur uitgaat. Wilt u een trio, een kwartet, een solist of liever een heel ensemble? En met één of meer (alt-)violisten, cellisten, contrabassisten, harpisten of pianisten? Het kan allemaal. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

 

 

Dit programma is opgesteld in samenwerking met het Nationaal Muziekinstrumentenfonds

Muziekinstrumentenfonds

Groepsexcursie Slot Zuylen met privéconcert         

 

Datum:                                     Excursie gehele jaar door mogelijk (ook bij slecht weer!)

 

Prijs:                                         Op aanvraag

 

Max. aantal deelnemers:            80, afhankelijk van de grootte van het muziekensemble

 

 

 

 

 

Nieuws

01-08-2017 | Nieuw adres

Wij zijn verhuisd! Voortaan vindt u ons in het pittoreske dorpje Langbroek (gem. Wijk bij Duurstede). ... Lees meer »

11-08-2016 | Nieuw mobiel telefoonnummer

Met ingang van 15 augustus 2016 zijn wij bereikbaar op een nieuw mobiel telefoonnummer: 06-441 772 80. ... Lees meer »

21-09-2015 | Nieuwe excursie: Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Biesbosch

Nieuw in ons aanbod: drie dagen genieten van rust, ruimte en cultuurhistorie langs de Nieuwe Hollandse ... Lees meer »