Histodian

Vestingstad Woerden
Kruispunt van Romeinse Limes en Hollandse Waterlinie

3 dagen | Op aanvraag

 

Woerden: vestingstad in het Groene Hart

 

Drie dagen luxe en genieten in een sfeervolle ambiance

De historische vestingstad Woerden is de hoofdstad van het Groene Hart. Omgeven door oer-Hollandse polderlandschappen, historische waterwegen en eindeloze fietsroutes vindt u binnen deze gezellige stad alle bezienswaardigheden op loopafstand. Een uitstekende uitvalsbasis voor een ontspannen verblijf waarin u kennis maakt met tweeduizend jaar geschiedenis. Dit driedaagse arrangement combineert een culturele beleving, sfeervol verblijf en culinair genieten!

 Stadshotel Woerden

 

Woerden: stad vol historie

Tweeduizend jaar geleden werd de noordgrens van het Romeinse rijk bepaald door de rivier de Oude Rijn, en liep dus dwars door ons land. Om deze grens – de zogenaamde Limes -  te beschermen, werden tussen het huidige Katwijk en Xanten in Duitsland talloze forten en versterkingen gebouwd. Eén van die forten was het fort Castellum Laurium, dat op de plaats lag van het huidige Woerden.  De Romeinse aanwezigheid is op diverse plekken in en rond Woerden zichtbaar. Maar niet alleen in de Romeinse tijd vervulde de stad een belangrijke grensfunctie. In de middeleeuwen lag de stad op de grens van het machtige graafschap Holland en het Sticht Utrecht. Door de bouw van een kasteel, de aanleg van verdedigingswerken en de aansluiting bij de Oude Hollandse Waterlinie, kreeg Woerden in de loop der eeuwen het aanzicht van een vestingstad dat vandaag de dag nog steeds zichtbaar is. 

 Terrasje Woerden

 

Cultuur beleven en culinair genieten!

Tijdens de excursie maakt u kennis met ruim tweeduizend jaar geschiedenis in en rond Woerden. U slaapt in een fantastisch boutique-hotel en geniet van uitstekende maaltijden met heerlijke streekproducten. U beleeft de Oude Hollandse Waterlinie op het prachtige Fort Wierickerschans. Tijdens een stadswandeling in Woerden bezoekt u het Stadsmuseum, het drive-in museum en natuurlijk het indrukwekkende kasteel. En tijdens een heerlijke fietstocht door de polders van het Groene Hart bezoekt u ook het splinternieuwe Castellum Hoge Woerd (open vanaf september 2015). U besluit deze drie dagen met een ontspannen bezoek en lunch bij het sprookjesachtige Kasteel de Haar. 

 

  • Driedaags groepsarrangement, maatwerk mogelijk
  • Data op aanvraag
  • Liever korter of nét even anders? Dat kan!

 

Woerden: vestingstad in het Groene Hart

 

Dag 1: Fort Wierickerschans en de Oude Hollandse Waterlinie

Het programma start in Fort Wierickerschans. Dit prachtige fort is gebouwd in 1673 in opdracht van stadhouder Willem III. Het maakte onderdeel uit van de Oude Hollandse Waterlinie, een van de oudste waterlinies van ons land. Na ontvangst met koffie op het fort krijgt u in een rondleiding alles te horen over het fort en over de unieke functies die de afgelopen drie eeuwen het vervulde in het Hollandse polderlandschap. Daarna vertrekt u met eigen vervoer naar Woerden. Omdat Woerden een echte kaasstad is, besluit u de middag met een bezoek aan een historisch kaaspakhuis met natuurlijk een uitgebreide kaasproeverij. Na een heerlijk diner overnacht u in een prachtig boutique-hotel in het centrum van de stad. 

 Hollandse Waterlinie FORT WIERICKERSCHANS

 

Dag 2: Wandelen, varen en fietsen langs de Romeinse Limes

Op dag twee maakt u onder leiding van een enthousiaste stadsgids een rondwandeling door de stad. U bezoekt het Stadsmuseum, het drive-in museum en natuurlijk het kasteel. Om de stad en haar geschiedenis nog beter te beleven, vaart u daarna met een replica van een Romeins schip over de buitensingels van Woerden. Na de lunch maakt u een fietstocht door de polders van het Groene Hart. Met de bijgeleverde routebeschrijving en uw eigen inlevingsvermogen fiets u dan langs de voormalige Romeinse rijksgrens  naar Castellum Hoge Woerd, een uniek culturele centrum met het authentiek Romeinse schip ‘De Meern I’ als pronkstuk. Diner vindt plaats in het hotel. 

Varen met Romeins schip Woerden

 

Dag 3: Kasteel De Haar

Op dag drie bezoekt u ’s ochtends kasteel De Haar. Dit prachtige negentiende-eeuwse kasteel is het grootste kasteel van Nederland. Met zijn idyllische slotgracht en torentjes en prachtige omliggende park en tuinen vormt het een sprookjesachtige geheel. Na een rondleiding door het kasteel en een ontspannen wandeling door de tuinen sluit u het programma af met een heerlijke lunch. 

Kasteel de Haar

 

Groepsarrangement Vestingstad Woerden

 

Datum:                               April - oktober. Daarbuiten aangepast programma mogeijk.

 

Prijs:                                  Op aanvraag

 

Min. aantal deelnemers        In overleg

 

Max. aantal deelnemers:      In overleg 

 

Romeinse munt Woerden

 

Nieuws

01-08-2017 | Nieuw adres

Wij zijn verhuisd! Voortaan vindt u ons in het pittoreske dorpje Langbroek (gem. Wijk bij Duurstede). ... Lees meer »

11-08-2016 | Nieuw mobiel telefoonnummer

Met ingang van 15 augustus 2016 zijn wij bereikbaar op een nieuw mobiel telefoonnummer: 06-441 772 80. ... Lees meer »

21-09-2015 | Nieuwe excursie: Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Biesbosch

Nieuw in ons aanbod: drie dagen genieten van rust, ruimte en cultuurhistorie langs de Nieuwe Hollandse ... Lees meer »