Histodian

Nieuwe Hollandse Waterlinie

De Nieuwe Hollandse Waterlinie was een verdedigingslinie die dienst heeft gedaan van 1815 tot 1940. Als de vijand eraan kwam, konden stroken weiland tussen Muiden en de Biesbosch onder water worden gezet. Het water was ongeveer 45 centimeter diep. Te diep om te betreden met paard en wagen, te ondiep om te bevaren en te breed om overheen te schieten. Ook maakte het modderige water hindernissen zoals greppels en sloten onzichtbaar. Het gecontroleerd onder water zetten  - of inunderen – gebeurde via een slim systeem van sluizen, dijken en inundatiekanalen. Op zwakke punten kregen de waterlinies versterking van forten, kastelen, werken en batterijen. Ook telt de Linie vijf vestingsteden: Muiden, Weesp, Naarden, Gorinchem en Woudrichem.

 Hollandse Waterlinie

Water was al eeuwenlang een  verdedigingsmiddel voor het laaggelegen Nederland. De Nieuwe Hollandse Waterlinie was dan ook niet de eerste waterlinie. Hij verving de Oude Hollandse Waterlinie, die iets westelijker was gelegen en die in 1672 de Franse opmars tot stilstand had gebracht. Ook op andere plekken werden waterlinies ingezet als defensiemethode. Zo bevinden zich in Zuidwest-Nederland en Vlaanderen nog altijd de restanten van de Staat-Spaanse Linies. Rond Amsterdam ligt het UNESCO Werelderfgoed De Stelling van Amsterdam en in Brabant – op de vroegere scheidslijn tussen het protestantse noorden en katholieke zuiden – ligt de Zuiderwaterlinie.

Oude Hollandse Waterlinie
Door de komst van vliegtuigen verloren de waterlinies na de Tweede Wereldoorlog hun functie. Veel forten stonden daarna tientallen jaren leeg of waren in gebruik bij Defensie als opslagruimte. De laatste jaren zoeken de eigenaren – vaak overheden en natuurorganisaties – naar een nieuwe bestemming, en met succes. Waren forten in de waterlinies vroeger verboden gebied en vrijwel onzichtbaar, tegenwoordig genieten ze steeds meer bekendheid bij het brede publiek en groeien ze uit tot juweeltjes in het Nederlandse landschap.

 

Slapen of lunchen in een fort?

Meest zichtbare gebouwen in de waterlinies – naast natuurlijk de kastelen en vestingen – zijn de tientallen forten. Veel van die forten zijn de laatste jaren gerestaureerd en voorzien van een nieuwe bestemming. Zo kunt u er heerlijk eten, luxe overnachten, kamperen, feest vieren en vergaderen. Elk fort is anders en dat maakt de waterlinies uniek. De waterlinies zijn prachtige groene oases vol sfeer en historie en er valt van alles te beleven.

 Stelling van Amsterdam / Fort Resort Beemster

Met Histodian naar de forten en waterlinies

Histodian neemt u mee naar de historische waterlinies in Nederland. Ga mee met een dagexcursie, actief groepsprogramma of luxe overnachting met vrienden of familie. U beleeft een bijzonder programma in een fort, vestingstad of bunker van de Hollandse Waterlinie of één van de andere waterlinies in ons land. Ben u met een kleine groep of juist met een grote? Zoekt u luxe en comfort of juist groen en ongerept? Met zoveel variatie in de waterlinies weten wij altijd een geschikte locatie. Wij maken graag een programma op maat of kijk bij onze aanbod, zoals bij de excursie naar vesting Woerden of Schoonhoven.

Vestingstad Gorinchem 

Nieuws

01-08-2017 | Nieuw adres

Wij zijn verhuisd! Voortaan vindt u ons in het pittoreske dorpje Langbroek (gem. Wijk bij Duurstede). ... Lees meer »

11-08-2016 | Nieuw mobiel telefoonnummer

Met ingang van 15 augustus 2016 zijn wij bereikbaar op een nieuw mobiel telefoonnummer: 06-441 772 80. ... Lees meer »

21-09-2015 | Nieuwe excursie: Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Biesbosch

Nieuw in ons aanbod: drie dagen genieten van rust, ruimte en cultuurhistorie langs de Nieuwe Hollandse ... Lees meer »